Historické romány: O autorce Diana Gabaldon

Diana Gabaldon je americká spisovatelka narozená 11. ledna 1952 v Williamsu, stát Arizona, USA. Vyrůstala v mexicko-americké rodině v Arizoně a od mala byla velmi nadaná. Měla zájem o literaturu a psaní už od dětství. Studovala zoologii na Naropa University v Boulderu, Colorado, a později získala bakalářský titul v biologii na Northern Arizona University. Vystudovala také obor kvantová a teoretická chemie na Scripps Institution of Oceanography na University of California v San Diegu.

Původně se věnovala kariéře vědecké pracovnice a pracovala jako fyzička, ale po mnoha letech se rozhodla zasvětit se své skutečné vášni – psaní. Její první kniha Cizinka (Outlander) spatřila světlo světa v roce 1991 a okamžitě si získala velkou popularitu a uznání čtenářů i kritiky.

Cizinka se stala základem pro celou sérii s názvem Outlander Series (česky sága Cizinka), která zahrnuje několik knih, a stala se jedním z nejúspěšnějších literárních cyklů historické romance a fantasy. Tyto knihy čtenáře zavedou do světa dobrodružství, cest časem, vášně a historických událostí, které zachycují osudy hlavních postav Claire Randall a Jamieho Frasera.

Diana Gabaldon se proslavila nejen svým poutavým psaním a silnými postavami, ale také svými pečlivými historickými výzkumy a autentickým vykreslením dobového prostředí. Její knihy jsou oblíbené po celém světě a získala si loajální fanouškovskou základnu.

Vedle své spisovatelské kariéry se Diana Gabaldon věnuje také veřejným vystoupením, kde sdílí své zkušenosti a příběhy s fanoušky i dalšími autory. Je členkou různých literárních organizací a zúčastňuje se knižních veletrhů a festivalů. Její literární úspěchy jí vynesly mnoho ocenění a uznání. Diana Gabaldon je nejenom talentovanou spisovatelkou, ale také inspirativní osobností, která dokázala naplnit své sny a stát se jednou z nejuznávanějších autorek současnosti. Její knihy zůstávají oblíbené mezi čtenáři různých generací a její literární dílo zanechává výraznou stopu v oblasti historického románu a fantasy.

Cizinka 

Napsáno 9 dílů

Lord John Grey

Napsány 4 díly

  • Lord John a důvěrná záležitost – 1. v sérii (2011)
  • Lord John a Bratrstvo čepele – 2. v sérii (2018)
  • Lord John a skotský vězeň – 3. v sérii (2018)
  • Lord John a Ďáblovy ruce – 4. v sérii (2019)

Hrasekvlusku.cz, Zdroj: autorský článek

Hrasekvlusku.cz
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0