Výběr jogurtů pro vegany se v posledních letech výrazně rozšířil. Dnes si můžete vybrat jogurty vyrobené z různých rostlinných surovin (sója, oves, kokos, mandle nebo rýže). V článku najdete zajímavé informace o veganských jogurtech.

OBSAH

Proč jsou veganské jogurty oblíbené?

Veganské jogurty se stávají stále oblíbenější. Jsou zcela rostlinného původu a neobsahují žádné živočišné složky. Veganské jogurty obsahují méně nasycených tuků a cholesterolu než tradiční jogurty z mléka. Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Veganské alternativy jogurtů jsou vhodné také pro lidi s laktózovou intolerancí nebo alergiemi na mléko. Výroba veganských jogurtů zanechá menší uhlíkovou stopu než výroba mléčných jogurtů.

Z jakých rostlinných surovin se veganské jogurty vyrábějí?

  • Sójové jogurty jsou nejběžnějším typem veganských jogurtů. Sója je bohatá na bílkoviny a má také dobrý profil esenciálních aminokyselin. Sójové jogurty mají obvykle krémovou konzistenci a jemnou chuť.
  • Ovesné jogurty jsou vyrobeny z ovesného mléka. Ovesné mléko je vyrobeno z ovesných vloček a vody. Ovesné jogurty mají obvykle řidší konzistenci než sójové jogurty a mají jemně ořechovou chuť.
  • Kokosové jogurty jsou vyrobeny z kokosového mléka. Kokosové mléko je vyrobeno z namleté dužiny kokosového ořechu a vody. Kokosové jogurty mají obvykle sladkou chuť a jsou krémové.
  • Mandlové jogurty jsou vyrobeny z mandlí a vody. Mandlové jogurty mají obvykle jemnou chuť a jsou krémové.
  • Rýžové jogurty jsou vyrobeny z rýžového mléka. Rýžové mléko je vyrobeno z rýže a vody. Rýžové jogurty mají obvykle sladkou chuť a jsou krémové.

Jak vybrat veganský jogurt?

Při výběru veganského jogurtu můžete zvážit chuť, cenu, nutriční hodnoty a složení.

  1. Obsah živých probiotických kultur: Ne všechny rostlinné jogurty obsahují probiotické kultury. Sladké dezerty tyto probiotické kultury většinou nemají.
  2. Složení a původ surovin: Složení a původ surovin ovlivňují cenu výrobku. Například kokosové jogurty mají rozmanité ceny, což je způsobeno obsahem mladé kokosové dužniny. Některé značky používají levnější škroby, aby byl jogurt hezky hustý.
  3. Podíl suroviny: Některé produkty mohou mít nižší podíl surovin, což ovlivňuje chuť a texturu jogurtu.
  4. Podíl bílkovin: Sójové jogurty mají obvykle nejvyšší podíl bílkovin díky obsahu sójových bobů, které jsou bohaté na bílkoviny (cca 34 g bílkovin na 100 g) a esenciální aminokyseliny.
  5. Nutriční hodnoty: Některé jogurty jsou obohacené o vápník, vitamíny B12 nebo D.
  6. Obaly a kvalita surovin: Některé jogurty jsou baleny ve skleněných obalech nebo ve vratných obalech.
  7. Cena: Veganské jogurty jsou dražší než jogurty z kravského mléka. Velký výběr těchto jogurtů najdete na Kosik.cz.

Značky veganských jogurtů v České republice

Nabídka alternativ k mléčným výrobkům je na českém trhu velmi dobrá a neustále se rozšiřuje. Jogurty pro vegany vyrábí například ALpro, Olma, privátní značka z Kauflandu K-Take it Veggie.

  1. Alpro: Značka nabízí širokou škálu rostlinných alternativ mléčných výrobků, včetně jogurtů převážně na bázi sóji. Slevy a akce na Alpro bývají na Kosik.cz.
  2. Andros: Německá značka nabízí kvalitní veganské jogurty vyrobené z kokosového mléka – vybrat si můžete z několika příchutí. Jogurty koupíte na Kosik.cz.
  3. K-Take it Veggie: Privátní značka řetězce Kaufland nabízí kvalitní výrobky pro vegany a vegetariány. Produkty jsou cenově dostupné a poměrně chutné a kvalitní.
  4. Green Day: Pod značkou je podepsána OLMA. Ovesné jogurty jsou obohacené o vitaminy B2, B12, D a vápník.
  5. Harvest Moon: Německé rostlinné jogurty jsou vyrobeny z velmi kvalitních surovin, ale bývají dražší.
  6. Optimistic: Možná, že tuto firmu znáte pod názvem Nemléko. Hlavní surovinou jsou mandle, lískové ořechy a mák.
  7. Sojade: Tyto jogurty patří k nejchutnějším. Francouzská značka nabízí velmi kvalitní sójové jogurty v bio kvalitě.
  8. Kalma: Česká značka vyrábí sójové nápoje a jogurty.
  9. My Love My Life: Rakouská značka se specializuje na ořechové alternativy mléčných výrobků z kokosu a mandlí. Jogurty jsou vyrobeny v bio kvalitě.
  10. Planton: Polská značka kokosového jogurtu a zakysané smetany je cenově dostupná a v České republice začíná být velmi oblíbená.
  11. Provamel: Tato firma vyrábí rostlinné nápoje a sójové jogurty – přírodní i ochucené. Tyto jogurty jsou velmi kvalitní a chutné.
  12. Soyka: Česká firma nabízí široký sortiment sójových výrobků v bio kvalitě a skleněných obalech.
  13. VEGE4FUN: Česká firma vyrábí kokosové jogurty. Můžete si vybrat z různých příchutí – borůvkové, malinové, jahodové.
  14. Wild & Coco: Jogurty české firmy Wild & Coco patří k nejdražším, ale k velmi chutným.

Recept: Tipy na přípravu veganských jogurtů

Veganské jogurty si můžete připravit také doma. Podívejte se na recept z kešu ořechů.

  • 2 šálky kešu ořechů namočených přes noc
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy (můžete použít i jablečný ocet)
  • špetka soli
  • 1,5 šálku vody
  • Vanilkový extrakt
  • Probiotika (můžete použít 2-3 kapsle probiotik a vysypat je do jogurtu)

Postup

  1. Namočené kešu ořechy opláchněte a vysušte.
  2. Ingredience dejte do mixéru (vyjma probiotik) a mixujte do hladka.
  3. Směs nalijte do uzavíratelné sklenice, řádně vmíchejte probiotika a zavřete sklenici víčkem.
  4. Sklenici umístěte na teplé a suché místo na 24 – 48 hodin. Poté dejte jogurt do lednice.

Jogurt můžete podávat s čerstvým ovocem nebo s müsli.

Jak jíst veganské jogurty?

Veganské jogurty můžete jíst samotné, s ovocem, ořechy nebo semínky. Můžete je také použít do veganských receptů (smoothies, dezerty nebo polévky).

Kde koupit zdravou výživu?

Držím vám palce. 🙂

Hrasekvlusku.cz, Zdroj: autorský článek

Hrasekvlusku.cz
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0