Stévie na pečení a slazení: Jakou vybrat a proč?
Přírodní sladidlo stévie má nižší kalorickou hodnotu než běžný cukr. Má sladkou a osvěžující chuť a to bez negativních dopadů na hladinu cukru v krvi. Stévie je ideálním sladidlem pro lidi, kteří chtějí omezit příjem kalorií nebo snížit množství cukru ve své stravě. Avšak mezi jednotlivými značkami sladidel je rozdíl. V článku najdete užitečné informace o tom, jaké sladidlo vybrat.
OBSAH
Odkud pochází stévie
Stévie je rostlina, která původně pochází z Jižní Ameriky. Vyznačuje se vysokou sladivostí. Stévia, která se používá na slazení pokrmů, se vyrábí z listů této „bylinky“ stévie. Přirozeně sladký extrakt ze stévie neobsahuje kalorie a nemá vliv na hladinu cukru v krvi, což je významný rozdíl oproti běžnému cukru.
Stévie na pečení a na vaření
Při pečení může být stévie skvělou alternativou k tradičnímu cukru. Zakoupit si můžete různé druhy stévie na pečení. Stévie na pečení často obsahuje směs fruktózy a stévie a výsledný obsah je 4x sladší než cukr a má pouze jednu čtvrtinu kalorií v porovnání s cukrem. Stévie ve formě prášku se používá jako náhražka bílého cukru ve směsích na pečení, jako jsou koláče, muffiny nebo piškoty. Snadno se s ní pracuje a má podobnou konzistenci jako cukr. Do pečení je však potřeba přidat 4x méně množství než běžného cukru (případně jinou míru dle návodu na obale daného sladidla). Na pečení můžete použít také tekutou stévii, která se snadno přimíchá například do krémových náplní, do pudinků nebo jí můžete osladit tvaroh či jogurt.
TOP 3 stévie na pečení
Fruktóza, sladidlo: steviol-glykosid RA 97% (0,9%), fosforečnan vápenatý (protispékavá přísada).
Stévie jako sladidlo do čaje a kávy
Do čaje a kávy se používá stévie ve formě malých tabletek. Tyto tabletky se prodávají v praktickém dávkovači a vypadají podobně jako umělé sladidlo. Někteří výrobci přidávají do stévie plnidla, která mohou mít negativní dopad na její chuť. Je proto vhodné podívat se na složení a vybírat stévii bez přidaných chemických látek.
TOP 3 stévie v tabletách
Závěrem
Stévie je skvělou alternativou k běžnému cukru, kterou můžete používat při pečení, vaření, doslazování pokrmů i nápojů. Má nižší kalorickou hodnotu, je sladší než cukr a nemá vliv na hladinu cukru v krvi. Existuje mnoho různých forem stévie, které se hodí pro různé druhy pečení. Vyberte si takovou stévii, která vyhovuje vašim potřebám. Ujistěte se, že volíte kvalitní produkt bez přidaných přísad. Velký výběr sladidel najdete například na Lekarna.cz. Zdravé potraviny bez sladidel a zdravou výživu koupíte v e-shopu Aktin.cz.
Držím vám palce. 🙂
Hrasekvlusku.cz, Zdroj: autorský článek