12 zdravých vánočních receptů

Hledáte zdravé recepty, které vám ozvláštní čas Vánoc? Vyzkoušejte zdravé cukroví, netradiční salát nebo lososa. Níže najdete tipy na snadné a zdravé pokrmy.

OBSAH

Pečená krůta se zeleninovou nádivkou

  • 1 krůta (cca 4-5 kg)
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 cibule (nakrájené na kostičky)
  • 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
  • 2 stonky celeru (nakrájené na kostičky)
  • 200 g špenátu (nasekaného)
  • 200 g kukuřice
  • 100 g celozrnného chleba (nakrájeného na kostičky)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Olivový olej

Krůtu očistíme a osolíme zvenku i uvnitř. Smícháme česnek, cibuli, mrkev, celer, špenát, kukuřici a nakrájený chléb. Přidáme sůl a pepř a promícháme. Nádivkou naplníme krůtu a svážeme kuchyňským provázkem. Krůtu položíme do pekáče a potřeme ji olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 2,5-3 hodiny, dokud není krásně zlatavá a uvnitř pečená.

Pečený losos s bramborovou kaší a zeleninou

  • 4 filety lososa (cca 150 g každý)
  • 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na menší kousky)
  • 200 g brokolice
  • 200 g mrkve (nakrájené na kolečka)
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Čerstvé bylinky (např. petržel, tymián, rozmarýn) pro dochucení

Brambory uvaříme ve slané vodě, dokud nezměknou. Poté je scedíme a rozmixujeme dohladka s olivovým olejem, solí a pepřem, přidáme čerstvé bylinky. Brokolici a mrkev uvaříme ve slané vodě. Filety osolíme a opepříme a opečeme je na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje z obou stran, dokud nejsou zevnitř růžové. Na talíři servírujeme pečeného lososa s bramborovou kaší a vařenou zeleninou. Dochutíme podle chuti čerstvými bylinkami.

Quinoa salát se špenátem, brusinkami a vlašskými ořechy

  • 200 g quinoa (uvařené podle pokynů na obalu)
  • 100 g čerstvého špenátu (nasekaného)
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř dle chuti

Ve velké míse smícháme quinou, špenát, brusinky a vlašské ořechy. Přidáme olivový olej a citronovou šťávu a promícháme. Ochutnáme a přidáme sůl a pepř podle chuti.

Rukola s granátovým jablkem, kozím sýrem a praženými vlašskými ořechy

  • 200 g rukoly
  • 1 granátové jablko (rozčtvrcené a semena vyjmuta)
  • 100 g kozího sýra (nakrájeného na kostičky)
  • 50 g vlašských ořechů (pražených a hrubě nasekaných)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř dle chuti

Ve velké míse smícháme rukolu, granátová semínka, kozí sýr a vlašské ořechy. Přidejte olivový olej a citronovou šťávu a promícháme. Ochutnáme a přidáme sůl a pepř podle chuti.

Dýňová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem

  • 1 kg dýně (oloupané a nakrájené na kostky)
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř dle chuti

Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Přidáme nakrájenou dýni a zázvor a smažíme je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut. Přilijeme kokosové mléko a zeleninový vývar. Vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud není dýně měkká. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme polévku do hladké konzistence. Dochutíme.

TIP: Jestli hledáte chutná proteinová jídla s vysokým podílem bílkovin a bez cukru, vyzkoušejte Victus.cz. Nabízí chuťově velmi dobré těstoviny, slané krekry, tyčinky, koktejly, jídla s přírodními sladidly na bázi stévie, bezlepkové i bezlaktózové pokrmy.

Houbová krémová polévka s tymiánem

  • 400 g směsi hub (např. žampiony, baby hříbky, křemenáče)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Čerstvý tymián (nasekaný)
  • Sůl a pepř dle chuti

V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Přidáme nakrájené houby a smažíme je, dokud neztuhnou a neuvolní šťávu. Přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi 15 minut, dokud houby nezměknou. Přidáme smetanu a tymián. Vaříme ještě asi 5 minut. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme polévku do hladké konzistence.

Kokosové kuličky s datlemi a ořechy

  • 200 g jemně nasekaných datlí
  • 100 g mletých ořechů (mandlí, lískových ořechů apod.)
  • 50 g kokosové strouhanky (plus extra pro obalení)

Smícháme jemně nasekané datle, mleté ořechy (například mandle, lískové ořechy) a kokosovou strouhanku. Vytvoříme malé kuličky a obalíme je v kokosové strouhance. Dáme na několik hodin do lednice, aby ztuhly.

Ovesné sušenky s brusinkami a skořicí

  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g sušených brusinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového másla

Smícháme ovesné vločky, brusinky, skořici, mletou skořici, med a rozpuštěné kokosové máslo. Vytvoříme z této směsi malé kulaté sušenky a položíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C asi 12-15 minut, dokud nejsou zlatavé.

Čokoládové datlové kuličky

  • 200 g jemně nasekaných datlí
  • 3 lžíce kakaa
  • 100 g mletých ořechů (kešu, vlašské ořechy apod.)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • Kakao na obalení

Smícháme jemně nasekané datle, kakao, mleté ořechy (například kešu nebo vlašské ořechy) a kokosový olej. Vytvoříme z této směsi malé kuličky a obalíme je v kakau. Dáme je na několik hodin do lednice, aby ztuhly.

Mandlové a pomerančové sušenky

  • 200 g mletých mandlí
  • Kůra z 1 pomeranče (jemně nastrouhaná)
  • 3 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Smícháme mleté mandle, pomerančovou kůru, med, vejce a trochu vanilkového extraktu. Vytvoříme z této směsi malé sušenky a položíme je na plech s pečicím papírem. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-12 minut, dokud nejsou zlatavé.

Ořechové medové tyčinky

  • 200 g jemně nasekaných ořechů (vlašské ořechy, mandle apod.)
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce oleje

Smícháme jemně nasekané ořechy (například vlašské ořechy, mandle), med, skořici a trochu oleje. Vytvoříme malé tyčinky a položíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-12 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.

Mátové kokosové linecké sušenky

  • 100 g kokosové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mátového extraktu

Smícháme kokosovou mouku, mandlovou mouku, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a trochu mátového extraktu. Těsto rozválíme na válečku a vykrajujeme sušenky pomocí formiček. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C asi 8-10 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.

Kde koupit zdravou výživu?

Držím vám palce. 🙂

Hrasekvlusku.cz, Zdroj: autorský článek

Hrasekvlusku.cz
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0