Ve kterých potravinách je nejvíce bílkovin? Tabulka a seznam

Kolik bílkovin obsahují potraviny, ovoce, zelenina, maso a luštěniny? V článku najdete top 40 potravin s nejvyšším obsahem bílkovin a také top 20 potravin z každé kategorie, které v dané kategorii obsahují nejvyšší podíl bílkovin.

OBSAH

Seznam 40 potravin s nejvyšším obsahem bílkovin

Seznam obsahuje různé potraviny s vysokým obsahem bílkovin, včetně masa, ryb, luštěnin, semínek a ořechů. Hodnoty mohou být mírně odlišné v závislosti na přípravě potravin a dalších faktorech. Velký výběr proteinů za nízké ceny najdete na Lekarna.cz. Značkové proteiny a také recenze uživatelů, které vám pomohou s výběrem, najdete na Aktin.cz.

  1. Sušené vaječné bílky – 35 g/100 g (syrové)
  2. Tofu – 34 g/100 g (uvařené)
  3. Sušené maso (hovězí, kuřecí, vepřové) – 30-40 g/100 g (syrové)
  4. Sušená rybí filé – 30-40 g/100 g (syrové)
  5. Konopná semena – 30 g/100 g
  6. Losos – 25 g/100 g (uvařený)
  7. Sardinky – 25 g/100 g (uvařené)
  8. Králík – 25 g/100 g (vařený)
  9. Šunka – 25 g/100 g (vařená)
  10. Hovězí maso – 25 g/100 g (vařené)
  11. Kuřecí maso – 25 g/100 g (vařené)
  12. Telecí maso – 25 g/100 g (vařené)
  13. Vepřové maso – 25 g/100 g (vařené)
  14. Krevety – 24 g/100 g (vařené)
  15. Sýr – 24 g/100 g
  16. Vepřové játra – 23 g/100 g (vařené)
  17. Krůtí maso – 23 g/100 g (vařené)
  18. Hovězí játra – 22 g/100 g (vařená)
  19. Kozí sýr – 22 g/100 g
  20. Krůtí prsa – 22 g/100 g (vařené)
  21. Žloutek – 16 g/100 g (syrový)
  22. Houby – 15 g/100 g
  23. Sójové boby – 15 g/100 g (vařené)
  24. Chia semínka – 15 g/100 g
  25. Amarant – 14 g/100 g
  26. Ovesné vločky – 13 g/100 g
  27. Pšeničné klíčky – 13 g/100 g
  28. Vlašské ořechy – 15 g/100 g
  29. Pohanka – 12 g/100 g
  30. Čočka – 12 g/100 g (vařená)
  31. Kešu ořechy – 12 g/100 g
  32. Fazole – 12 g/100 g (vařené)
  33. Quinoa – 12 g/100 g
  34. Slunečnicová semena – 11 g/100 g
  35. Chřest – 11 g/100 g
  36. Pohanková mouka – 11 g/100 g
  37. Pekáč – 10 g/100 g (vařený)
  38. Lískové ořechy – 10 g/100 g
  39. Celozrnná rýže – 10 g/100 g
  40. Hrášek – 10 g/100 g (vařený)

Seznam 20 druhů zeleniny s nejvyšším podílem bílkovin

Tento seznam zahrnuje některé zeleninové druhy s vyšším obsahem bílkovin na 100 gramů. Zelenina obecně není příliš bohatá na bílkoviny ve srovnání s masem nebo luštěninami.

  1. Šťovík – 2.9 g/100 g (syrový)
  2. Špenát – 2.9 g/100 g (vařený)
  3. Sojové klíčky – 13 g/100 g (syrové)
  4. Bílá fazole – 8.2 g/100 g (vařená)
  5. Červené fazole – 8.2 g/100 g (vařené)
  6. Zelené hrášek – 5 g/100 g (vařený)
  7. Křen – 2.6 g/100 g (syrový)
  8. Brokolice – 2.8 g/100 g (vařená)
  9. Artyčoky – 2.2 g/100 g (vařené)
  10. Brambory – 2 g/100 g (vařené)
  11. Kukurice – 3.4 g/100 g (vařená)
  12. Žampiony – 3.1 g/100 g
  13. Cukety – 1.7 g/100 g
  14. Mrkev – 0.9 g/100 g
  15. Paprika – 0.9 g/100 g
  16. Celer – 0.7 g/100 g
  17. Ředkvičky – 0.7 g/100 g
  18. Cibule – 1.1 g/100 g
  19. Rajčata – 0.9 g/100 g
  20. Okurky – 0.7 g/100 g

Seznam 20 druhů ovoce s nejvyšším podílem bílkovin

Seznam ukazuje nejvyšší obsah bílkovin v kategorii ovoce. I když tyto hodnoty nejsou vysoké, ovoce stále poskytuje mnoho dalších důležitých živin jako vitamíny, minerály a vlákninu.

  1. Avokádo – 2 g/100 g
  2. Guava – 2.6 g/100 g
  3. Maliny – 1.2 g/100 g
  4. Jahody – 0.8 g/100 g
  5. Banány – 1.1 g/100 g
  6. Kiwi – 1.1 g/100 g
  7. Ananas – 0.5 g/100 g
  8. Meruňky – 0.5 g/100 g
  9. Jablka – 0.3 g/100 g
  10. Hrušky – 0.4 g/100 g
  11. Broskve – 0.9 g/100 g
  12. Citrony – 1.1 g/100 g
  13. Pomeranče – 1.2 g/100 g
  14. Grapefruity – 0.6 g/100 g
  15. Kiwano (afričký rohatec) – 1.8 g/100 g
  16. Granátová jablka – 1.7 g/100 g
  17. Maliny (hořké) – 1.2 g/100 g
  18. Kiwi (čínské) – 1.1 g/100 g
  19. Banány (zelené) – 1.09 g/100 g
  20. Jahody (divoké) – 1.1 g/100 g

Seznam 20 druhů luštěnin s nejvyšším podílem bílkovin

Zde je uveden nejvyšší obsah bílkovin v rámci luštěnin. Luštěniny jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a jsou také bohaté na vlákninu a další důležité živiny.

  1. Sojové boby – 36 g/100 g (vařené)
  2. Zelené čočky – 24 g/100 g (vařené)
  3. Bílé fazole – 21 g/100 g (vařené)
  4. Černé fazole – 21 g/100 g (vařené)
  5. Cizrna – 19 g/100 g (vařená)
  6. Mungo fazole – 14 g/100 g (vařené)
  7. Pinto fazole – 21 g/100 g (vařené)
  8. Hrášek – 5 g/100 g (vařený)
  9. Vlašské ořechy – 15 g/100 g (syrové)
  10. Fazole Lima – 9 g/100 g (vařené)
  11. Hrách – 16 g/100 g (vařený)
  12. Čočka beluga – 25 g/100 g (vařená)
  13. Fazole adzuki – 7 g/100 g (vařené)
  14. Pšeničné klíčky – 29 g/100 g (syrové)
  15. Slunečnicová semena – 20 g/100 g (syrová)
  16. Quinoa – 14 g/100 g (vařená)
  17. Pohanka – 12 g/100 g (vařená)
  18. Mandle – 21 g/100 g (syrové)
  19. Fazole Mung – 7 g/100 g (vařené)
  20. Fazole černé očko – 8 g/100 g (vařené)

Seznam 20 druhů masa s nejvyšším podílem bílkovin

Níže najdete různé druhy masa s vysokým obsahem bílkovin. Obsah bílkovin se může mírně lišit v závislosti na přípravě a kvalitě masa.

  1. Krůtí prsa – 30 g/100 g (vařené)
  2. Kuřecí prsa – 31 g/100 g (vařené)
  3. Svalovina z hovězího masa – 26 g/100 g (vařená)
  4. Vepřové kotlety – 25 g/100 g (pečené)
  5. Telecí maso – 23 g/100 g (vařené)
  6. Hovězí maso s nízkým obsahem tuku – 23 g/100 g (vařené)
  7. Vepřový bůček – 22 g/100 g (pečený)
  8. Losos – 20 g/100 g (pečený)
  9. Sardinky – 25 g/100 g (vařené)
  10. Tuňák – 23 g/100 g (vařený)
  11. Vepřová panenka – 21 g/100 g (vařená)
  12. Králičí maso – 20 g/100 g (vařené)
  13. Jelení maso – 22 g/100 g (vařené)
  14. Kuřecí stehna – 21 g/100 g (vařená)
  15. Kachna – 19 g/100 g (pečená)
  16. Králičí hřbet – 21 g/100 g (vařený)
  17. Hovězí játra – 20 g/100 g (vařená)
  18. Hovězí svíčková – 19 g/100 g (pečená)
  19. Vepřové kotlety – 17 g/100 g (pečené)
  20. Králík – 20 g/100 g (vařený)

Seznam 20 druhů těstovin a příloh s nejvyšším podílem bílkovin

Níže najdete různé druhy těstovin a příloh s vyšším obsahem bílkovin. Těstoviny jsou obecně bohatší na sacharidy než na bílkoviny, a proto je třeba je kombinovat s dalšími zdroji bílkovin, jako jsou maso, ryby, luštěniny nebo mléčné výrobky, aby se dosáhlo vyvážené stravy.

  1. Bramborové těstoviny – 14 g/100 g (sušené)
  2. Pohankové těstoviny – 12 g/100 g (vařené)
  3. Celozrnné těstoviny – 12 g/100 g (vařené)
  4. Quinoa těstoviny – 13 g/100 g (vařené)
  5. Čočkové těstoviny – 20 g/100 g (sušené)
  6. Špagety z červené čočky – 22 g/100 g (sušené)
  7. Slunečnicová semínka těstoviny – 20 g/100 g (sušené)
  8. Tofu těstoviny – 12 g/100 g (vařené)
  9. Konopné semínko těstoviny – 25 g/100 g (sušené)
  10. Ovesné vločky těstoviny – 13 g/100 g (sušené)
  11. Čočkové spirály – 25 g/100 g (sušené)
  12. Cizrna těstoviny – 15 g/100 g (sušené)
  13. Rýžové těstoviny – 7 g/100 g (vařené)
  14. Hráškové těstoviny – 22 g/100 g (sušené)
  15. Tapioka těstoviny – 0.6 g/100 g (sušené)
  16. Fazole těstoviny – 16 g/100 g (sušené)
  17. Čirokové těstoviny – 13 g/100 g (sušené)
  18. Kuskus – 12 g/100 g (vařený)
  19. Rýže – 7 g/100 g (vařená)
  20. Kuskus z celozrnné mouky – 13 g/100 g (vařený)

Seznam 15 druhů ořechů s nejvyšším podílem bílkovin

Tento seznam ukazuje různé druhy ořechů s vysokým obsahem bílkovin. Je důležité si uvědomit, že přesné hodnoty se mohou lišit v závislosti na přípravě ořechů a jejich kvalitě.

  1. Mandle – 21 g/100 g (surové)
  2. Arašídy – 25 g/100 g (pražené)
  3. Pístácie – 20 g/100 g (sušené)
  4. Pekanové ořechy – 9 g/100 g (sušené)
  5. Ořechy kešu – 18 g/100 g (sušené)
  6. Vlašské ořechy – 15 g/100 g (syrové)
  7. Lískové ořechy – 14 g/100 g (sušené)
  8. Mák – 18 g/100 g (sušený)
  9. Para ořechy – 14 g/100 g (sušené)
  10. Piniové oříšky – 13 g/100 g (sušené)
  11. Slunečnicová semínka – 21 g/100 g (sušená)
  12. Semena konopí – 31 g/100 g (sušená)
  13. Makadamové ořechy – 9 g/100 g (sušené)
  14. Mandle – 21 g/100 g (pražené)
  15. Lískové ořechy – 14 g/100 g (pražené)

Závěr

Pokud se rozhodnete zařadit protein na hubnutí do svého stravovacího plánu, může vám to pomoci dosáhnout vašich cílů. Syrovátkový protein je jedním z nejlepších proteinů na hubnutí pro ženy, díky svým vlastnostem a účinkům na tělo. Velký výběr proteinů za nízké ceny najdete na Lekarna.cz. Značkové proteiny a také recenze uživatelů, které vám pomohou s výběrem, najdete na Aktin.cz.

TIP: Jestli hledáte chutná proteinová jídla s vysokým podílem bílkovin a bez cukru, vyzkoušejte Victus.cz. Nabízí chuťově velmi dobré těstoviny, slané krekry, tyčinky, koktejly, jídla s přírodními sladidly na bázi stévie, bezlepkové i bezlaktózové pokrmy.

Držím vám palce. 🙂

Hrasekvlusku.cz, Zdroj: autorský článek

Hrasekvlusku.cz
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0