Ve kterých potravinách je nejvíce bílkovin? Tabulka a seznam
Kolik bílkovin obsahují potraviny, ovoce, zelenina, maso a luštěniny? V článku najdete top 40 potravin s nejvyšším obsahem bílkovin a také top 20 potravin z každé kategorie, které v dané kategorii obsahují nejvyšší podíl bílkovin.
OBSAH
- Seznam 40 potravin s nejvyšším obsahem bílkovin
- Seznam 20 druhů zeleniny s nejvyšším podílem bílkovin
- Seznam 20 druhů ovoce s nejvyšším podílem bílkovin
- Seznam 20 druhů luštěnin s nejvyšším podílem bílkovin
- Seznam 20 druhů masa s nejvyšším podílem bílkovin
- Seznam 20 druhů těstovin a příloh s nejvyšším podílem bílkovin
- Seznam 15 druhů ořechů s nejvyšším podílem bílkovin
- Závěr
Seznam 40 potravin s nejvyšším obsahem bílkovin
Seznam obsahuje různé potraviny s vysokým obsahem bílkovin, včetně masa, ryb, luštěnin, semínek a ořechů. Hodnoty mohou být mírně odlišné v závislosti na přípravě potravin a dalších faktorech. Velký výběr proteinů za nízké ceny najdete na Lekarna.cz. Značkové proteiny a také recenze uživatelů, které vám pomohou s výběrem, najdete na Aktin.cz.
- Sušené vaječné bílky – 35 g/100 g (syrové)
- Tofu – 34 g/100 g (uvařené)
- Sušené maso (hovězí, kuřecí, vepřové) – 30-40 g/100 g (syrové)
- Sušená rybí filé – 30-40 g/100 g (syrové)
- Konopná semena – 30 g/100 g
- Losos – 25 g/100 g (uvařený)
- Sardinky – 25 g/100 g (uvařené)
- Králík – 25 g/100 g (vařený)
- Šunka – 25 g/100 g (vařená)
- Hovězí maso – 25 g/100 g (vařené)
- Kuřecí maso – 25 g/100 g (vařené)
- Telecí maso – 25 g/100 g (vařené)
- Vepřové maso – 25 g/100 g (vařené)
- Krevety – 24 g/100 g (vařené)
- Sýr – 24 g/100 g
- Vepřové játra – 23 g/100 g (vařené)
- Krůtí maso – 23 g/100 g (vařené)
- Hovězí játra – 22 g/100 g (vařená)
- Kozí sýr – 22 g/100 g
- Krůtí prsa – 22 g/100 g (vařené)
- Žloutek – 16 g/100 g (syrový)
- Houby – 15 g/100 g
- Sójové boby – 15 g/100 g (vařené)
- Chia semínka – 15 g/100 g
- Amarant – 14 g/100 g
- Ovesné vločky – 13 g/100 g
- Pšeničné klíčky – 13 g/100 g
- Vlašské ořechy – 15 g/100 g
- Pohanka – 12 g/100 g
- Čočka – 12 g/100 g (vařená)
- Kešu ořechy – 12 g/100 g
- Fazole – 12 g/100 g (vařené)
- Quinoa – 12 g/100 g
- Slunečnicová semena – 11 g/100 g
- Chřest – 11 g/100 g
- Pohanková mouka – 11 g/100 g
- Pekáč – 10 g/100 g (vařený)
- Lískové ořechy – 10 g/100 g
- Celozrnná rýže – 10 g/100 g
- Hrášek – 10 g/100 g (vařený)
Seznam 20 druhů zeleniny s nejvyšším podílem bílkovin
Tento seznam zahrnuje některé zeleninové druhy s vyšším obsahem bílkovin na 100 gramů. Zelenina obecně není příliš bohatá na bílkoviny ve srovnání s masem nebo luštěninami.
- Šťovík – 2.9 g/100 g (syrový)
- Špenát – 2.9 g/100 g (vařený)
- Sojové klíčky – 13 g/100 g (syrové)
- Bílá fazole – 8.2 g/100 g (vařená)
- Červené fazole – 8.2 g/100 g (vařené)
- Zelené hrášek – 5 g/100 g (vařený)
- Křen – 2.6 g/100 g (syrový)
- Brokolice – 2.8 g/100 g (vařená)
- Artyčoky – 2.2 g/100 g (vařené)
- Brambory – 2 g/100 g (vařené)
- Kukurice – 3.4 g/100 g (vařená)
- Žampiony – 3.1 g/100 g
- Cukety – 1.7 g/100 g
- Mrkev – 0.9 g/100 g
- Paprika – 0.9 g/100 g
- Celer – 0.7 g/100 g
- Ředkvičky – 0.7 g/100 g
- Cibule – 1.1 g/100 g
- Rajčata – 0.9 g/100 g
- Okurky – 0.7 g/100 g
Seznam 20 druhů ovoce s nejvyšším podílem bílkovin
Seznam ukazuje nejvyšší obsah bílkovin v kategorii ovoce. I když tyto hodnoty nejsou vysoké, ovoce stále poskytuje mnoho dalších důležitých živin jako vitamíny, minerály a vlákninu.
- Avokádo – 2 g/100 g
- Guava – 2.6 g/100 g
- Maliny – 1.2 g/100 g
- Jahody – 0.8 g/100 g
- Banány – 1.1 g/100 g
- Kiwi – 1.1 g/100 g
- Ananas – 0.5 g/100 g
- Meruňky – 0.5 g/100 g
- Jablka – 0.3 g/100 g
- Hrušky – 0.4 g/100 g
- Broskve – 0.9 g/100 g
- Citrony – 1.1 g/100 g
- Pomeranče – 1.2 g/100 g
- Grapefruity – 0.6 g/100 g
- Kiwano (afričký rohatec) – 1.8 g/100 g
- Granátová jablka – 1.7 g/100 g
- Maliny (hořké) – 1.2 g/100 g
- Kiwi (čínské) – 1.1 g/100 g
- Banány (zelené) – 1.09 g/100 g
- Jahody (divoké) – 1.1 g/100 g
Seznam 20 druhů luštěnin s nejvyšším podílem bílkovin
Zde je uveden nejvyšší obsah bílkovin v rámci luštěnin. Luštěniny jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a jsou také bohaté na vlákninu a další důležité živiny.
- Sojové boby – 36 g/100 g (vařené)
- Zelené čočky – 24 g/100 g (vařené)
- Bílé fazole – 21 g/100 g (vařené)
- Černé fazole – 21 g/100 g (vařené)
- Cizrna – 19 g/100 g (vařená)
- Mungo fazole – 14 g/100 g (vařené)
- Pinto fazole – 21 g/100 g (vařené)
- Hrášek – 5 g/100 g (vařený)
- Vlašské ořechy – 15 g/100 g (syrové)
- Fazole Lima – 9 g/100 g (vařené)
- Hrách – 16 g/100 g (vařený)
- Čočka beluga – 25 g/100 g (vařená)
- Fazole adzuki – 7 g/100 g (vařené)
- Pšeničné klíčky – 29 g/100 g (syrové)
- Slunečnicová semena – 20 g/100 g (syrová)
- Quinoa – 14 g/100 g (vařená)
- Pohanka – 12 g/100 g (vařená)
- Mandle – 21 g/100 g (syrové)
- Fazole Mung – 7 g/100 g (vařené)
- Fazole černé očko – 8 g/100 g (vařené)
Seznam 20 druhů masa s nejvyšším podílem bílkovin
Níže najdete různé druhy masa s vysokým obsahem bílkovin. Obsah bílkovin se může mírně lišit v závislosti na přípravě a kvalitě masa.
- Krůtí prsa – 30 g/100 g (vařené)
- Kuřecí prsa – 31 g/100 g (vařené)
- Svalovina z hovězího masa – 26 g/100 g (vařená)
- Vepřové kotlety – 25 g/100 g (pečené)
- Telecí maso – 23 g/100 g (vařené)
- Hovězí maso s nízkým obsahem tuku – 23 g/100 g (vařené)
- Vepřový bůček – 22 g/100 g (pečený)
- Losos – 20 g/100 g (pečený)
- Sardinky – 25 g/100 g (vařené)
- Tuňák – 23 g/100 g (vařený)
- Vepřová panenka – 21 g/100 g (vařená)
- Králičí maso – 20 g/100 g (vařené)
- Jelení maso – 22 g/100 g (vařené)
- Kuřecí stehna – 21 g/100 g (vařená)
- Kachna – 19 g/100 g (pečená)
- Králičí hřbet – 21 g/100 g (vařený)
- Hovězí játra – 20 g/100 g (vařená)
- Hovězí svíčková – 19 g/100 g (pečená)
- Vepřové kotlety – 17 g/100 g (pečené)
- Králík – 20 g/100 g (vařený)
Seznam 20 druhů těstovin a příloh s nejvyšším podílem bílkovin
Níže najdete různé druhy těstovin a příloh s vyšším obsahem bílkovin. Těstoviny jsou obecně bohatší na sacharidy než na bílkoviny, a proto je třeba je kombinovat s dalšími zdroji bílkovin, jako jsou maso, ryby, luštěniny nebo mléčné výrobky, aby se dosáhlo vyvážené stravy.
- Bramborové těstoviny – 14 g/100 g (sušené)
- Pohankové těstoviny – 12 g/100 g (vařené)
- Celozrnné těstoviny – 12 g/100 g (vařené)
- Quinoa těstoviny – 13 g/100 g (vařené)
- Čočkové těstoviny – 20 g/100 g (sušené)
- Špagety z červené čočky – 22 g/100 g (sušené)
- Slunečnicová semínka těstoviny – 20 g/100 g (sušené)
- Tofu těstoviny – 12 g/100 g (vařené)
- Konopné semínko těstoviny – 25 g/100 g (sušené)
- Ovesné vločky těstoviny – 13 g/100 g (sušené)
- Čočkové spirály – 25 g/100 g (sušené)
- Cizrna těstoviny – 15 g/100 g (sušené)
- Rýžové těstoviny – 7 g/100 g (vařené)
- Hráškové těstoviny – 22 g/100 g (sušené)
- Tapioka těstoviny – 0.6 g/100 g (sušené)
- Fazole těstoviny – 16 g/100 g (sušené)
- Čirokové těstoviny – 13 g/100 g (sušené)
- Kuskus – 12 g/100 g (vařený)
- Rýže – 7 g/100 g (vařená)
- Kuskus z celozrnné mouky – 13 g/100 g (vařený)
Seznam 15 druhů ořechů s nejvyšším podílem bílkovin
Tento seznam ukazuje různé druhy ořechů s vysokým obsahem bílkovin. Je důležité si uvědomit, že přesné hodnoty se mohou lišit v závislosti na přípravě ořechů a jejich kvalitě.
- Mandle – 21 g/100 g (surové)
- Arašídy – 25 g/100 g (pražené)
- Pístácie – 20 g/100 g (sušené)
- Pekanové ořechy – 9 g/100 g (sušené)
- Ořechy kešu – 18 g/100 g (sušené)
- Vlašské ořechy – 15 g/100 g (syrové)
- Lískové ořechy – 14 g/100 g (sušené)
- Mák – 18 g/100 g (sušený)
- Para ořechy – 14 g/100 g (sušené)
- Piniové oříšky – 13 g/100 g (sušené)
- Slunečnicová semínka – 21 g/100 g (sušená)
- Semena konopí – 31 g/100 g (sušená)
- Makadamové ořechy – 9 g/100 g (sušené)
- Mandle – 21 g/100 g (pražené)
- Lískové ořechy – 14 g/100 g (pražené)
Závěr
Pokud se rozhodnete zařadit protein na hubnutí do svého stravovacího plánu, může vám to pomoci dosáhnout vašich cílů. Syrovátkový protein je jedním z nejlepších proteinů na hubnutí pro ženy, díky svým vlastnostem a účinkům na tělo. Velký výběr proteinů za nízké ceny najdete na Lekarna.cz. Značkové proteiny a také recenze uživatelů, které vám pomohou s výběrem, najdete na Aktin.cz.
TIP: Jestli hledáte chutná proteinová jídla s vysokým podílem bílkovin a bez cukru, vyzkoušejte Victus.cz. Nabízí chuťově velmi dobré těstoviny, slané krekry, tyčinky, koktejly, jídla s přírodními sladidly na bázi stévie, bezlepkové i bezlaktózové pokrmy.
Držím vám palce. 🙂
Hrasekvlusku.cz, Zdroj: autorský článek